Antoni Gaudí

Antoni Gaudí, una de les figures més universals de la cultura catalana i de l’arquitectura internacional, va dedicar més de quaranta anys al projecte del temple de la Sagrada Família.

Antoni Gaudí va néixer el 25 de juny de 1852 a Reus, al Baix Camp, llavors la segona ciutat de Catalunya. Cursà els estudis primaris a les Escoles Pies, on destacà en geometria i aritmètica, i on rebé una educació tradicional, religiosa i humanística. Fill d’un calderer, s’inicià en el món dels oficis al taller del seu pare el 1860.

El 1868 es traslladà a Barcelona i es preparà per entrar a l’Escola d’Arquitectura, a la qual ingressà el 1873. Compaginà la formació amb el treball d’assistent en estudis d’arquitectes i en tallers de fusters, vidriers i serrallers, on aprengué aquests oficis.

Fou un estudiant d’arquitectura irregular, però destacà en les assignatures de projectes, dibuix i càlcul matemàtic. El 1878, amb el títol d’arquitecte sota el braç, rebé el primer encàrrec oficial. A mesura que s’anà consolidant professionalment, assumí obres de més envergadura per encàrrec de la burgesia, com ara, entre altres, la Casa Calvet, la Casa Batlló, i la Casa Milà. El 1883 assumí el projecte de la Sagrada Família, que llavors compatibilitzà amb altres obres.

L’any 1906 Antoni Gaudí es va instal·lar a l’ara coneguda com a Casa Museu Gaudí, la casa mostra del Park Güell projectada per Francesc d’Assís Berenguer i Mestres, amic i mà dreta de l’arquitecte, i que va acabar sent la seva residència durant quasi 20 anys.

Treballà quaranta-tres anys al temple, fins al 1926. El 1914 decidí deixar-ho tot per centrar-se en aquest únic projecte fins al dia de la seva mort, el 10 de juny de 1926, a causa d’un tràgic accident succeït tres dies abans. El seguici del seu fèretre, que recorregué gran part de Barcelona fins a la Sagrada Família, fou un gran esdeveniment ciutadà, ja que s’acomiadava qui fou -i encara és- l’arquitecte més il•lustre de Barcelona. Gaudí va ser enterrat a la capella de la Mare de Déu del Carme, a la cripta del temple.

gaudicarousel

Home de fe, gran observador de la natura, arquitecte genial, Antoni Gaudí s’ha convertit en una figura universal de l’arquitectura moderna: la seva aportació a aquesta disciplina comportà un trencament dels esquemes establerts, tant en la forma com en els sistemes constructius i estructurals dels seus edificis, fruit d’una metodologia pròpia, única i sense precedent.

firmagaudi
Te la imagines acabada?
No esperis al 2026: descobreix la nostra animació 3D.