Llum i color

Per donar esplendor i expressivitat a la seva arquitectura, Gaudí va recórrer a la llum. Els raigs solars fan brillar els pinacles situats al capdamunt de totes les torres i dels finestrals. El sol de llevant il·lumina les portalades de la façana del Naixement, i accentua la joia de la vida que és el naixement de Jesús.

A la façana de la Passió, el joc de clarors i ombres produït pel reflex del sol de ponent n’augmenta el caràcter rude i dur mentre que, a la façana de la Glòria, el sol de migdia farà resplendir les setze llanternes del porxo monumental i il·luminarà l’accés principal a la basílica. Vés a la galeria fotogràfica

Deia Gaudí que el color és expressió de vida, i per això el va voler fer molt present a la Sagrada Família. El trobem, entre altres parts, en el xiprer de la façana del Naixement, en els pinacles i en els diferents coronaments de les torres i edicles del temple, en forma d’atributs episcopals, de fruites, d’espigues de blat i de raïm —que representen els símbols eucarístics del pa i el vi—, fets amb trencadís de vidre venecià i amb ceràmica esmaltada de colors diversos i amb maons, pedra, etc.

LlumiColorFoto01
LlumiColorFoto02
LlumiColorFoto04
LlumiColorFoto03

A l’interior, i a banda del color que aporten els mateixos materials constructius, com els diferents tipus de pedra utilitzats o la rajola de les voltes, també hi haurà molts elements amb simbologia acolorits, com els vitralls i les inscripcions dels punts de llum situats als nusos de cada columna de la nau central i del creuer, i dels difusors de les voltes.

Així treballem: els vitralls
Saps com es fabriquen i es col·loquen els vitralls a la basílica?

La Sagrada Família en imatges
Descobreix la galeria fotogràfica