Patrimoni Mundial

La façana del Naixement i la cripta del Temple Expiatori de la Sagrada Família van entrar a formar part del Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 2005

El Palau Güell, la Casa Milà (La Pedrera) i el Park Güell, també a Barcelona, es van afegir a la llista de Patrimoni Mundial el 1984. L’any 2005, la llista es va ampliar amb la Casa Vicens i la Casa Batlló, a Barcelona, i la cripta de la Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, juntament amb la façana del Naixement i la cripta del Temple Expiatori de la Sagrada Família. Tots aquests elements constitueixen el que la UNESCO ha denominat «Obres d’Antoni Gaudí».

Els criteris que regeixen la inscripció conjunta en la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO d’aquestes «Obres d’Antoni Gaudí», i, amb ella, la inscripció de la façana del Naixement del Temple Expiatori de la Sagrada Família i de la cripta en aquesta llista, són els següents:

  • Criteri (i): L’obra d’Antoni Gaudí representa una excepcional i destacada contribució creativa al desenvolupament de l’arquitectura i de la tecnologia de la construcció de finals del segle XIX i principis del XX.
  • Criteri (ii): L’obra de Gaudí no solament mostra un intercanvi important de valors estretament relacionats amb els corrents culturals i artístics de la seva època, representats pel modernisme català, sinó que va anticipar i influir en moltes de les formes i tècniques que van ser rellevants per al desenvolupament de la construcció moderna del segle XX.
    Criteris (iv): Les obres de Gaudí són exemples destacats de diferents tipologies constructives de començaments del segle XX, tant residencials com públiques, que, per la seva significació i creativitat, han esdevingut rellevants per al desenvolupament de l’arquitectura.

 

Què implica el reconeixement?

La UNESCO elabora la llista de Patrimoni Mundial amb l’objectiu d’assegurar la identificació i preservació de certs elements culturals d’arreu del món que mereixen, pel seu valor universal i excepcional, estar protegits de la degradació o desaparició parcial o total.

La inclusió a aquesta llista implica la catalogació dels elements, així com el compromís en la seva conservació i difusió, ja que es considera que la pèrdua d’aquest patrimoni constituiria un empobriment de l’herència de tota la humanitat.

foto-aerea

Façana del Naixement i cripta de la Sagrada Família. Part de

whc_es_gaudi_cat
Tu també en pots formar part!
Totes les activitats a la Sagrada Família