Actualment s’està treballant en la restauració de les capelles de la cripta de la Sagrada Família

 Les set capelles que Gaudí va distribuir a la part semicircular de la cripta estan dedicades a familiars de Jesucrist. Després de la restauració dels elements artístics de la capella de Sant Josep, finalitzada el 19 de març del 2016, coincidint amb el dia dedicat al sant, es va començar, l’octubre del 2016, la restauració dels elements artístics de les capelles dedicades a la Immaculada Concepció i al Sagrat Cor de Jesucrist.

Les tasques de manteniment s’han dut a terme d’acord amb criteris avalats per diferents estudis, anàlisis químiques i fonts d’arxiu —publicacions sobre tècniques pròpies de Gaudí i conegudes a la seva l’època, entrevistes a experts, etc.—, amb l’objectiu de tornar les peces al seu estat original per facilitar la devoció i superar així el nivell museístic típic de la restauració.

Entre les tasques principals que s’han realitzat, s’ha treballat en la recuperació del baldaquí i de la imatge, la peanya, el dosser i la corona del Sagrat Cor de Jesucrist.

El baldaquí, peça original realitzada en forja i planxes metàl·liques de diversos aliatges de llautó, és una obra de l’època de Gaudí, i corona l’estàtua del Sagrat Cor. Està inspirada en la planta enfiladissa de la passiflora o flor de la passió i forma una immensa corona de 96 flors. Aquesta planta també és coneguda amb els noms de passionera o flor de Jesucrist, després que el papa Pau V hi trobés una similitud simbòlica amb la passió de Jesucrist. Aquesta similitud prové del fet que la flor té deu pètals, tants com apòstols presents a la passió de Jesucrist —amb la falta de Pere i Judes—, i que a l’interior hi ha cinc estams, el mateix nombre que les llagues de Nostre Senyor, i tres pistils, tants com claus a la Creu. A més, el fruit de la passiflora té forma de cor i, com que en aquest cas aquest no és al baldaquí, podem deduir que és present al Sagrat Cor de Jesucrist. En el procés de restauració de les fulles s’han volgut recuperar els colors originals, inspirats en la natura: el blau per un costat i el daurat per l’altre.

L’estàtua de fusta del Sagrat Cor de Jesucrist ha estat sotmesa a un procés de restauració per revifar-ne les formes i els colors. La rehabilitació revela un dibuix del cor, fins ara amagat, on podem apreciar la unió del cor amb la corona d’espines, que dóna nom al Sagrat Cor de Maria. També s’han restaurat la corona i la peanya, la qual és de fusta i guix amb serigrafies sobre or. Cadascuna de les peces que s’han restaurat ha revelat que, darrere de la brutícia, el desgast i els retocs, hi ha una bellesa i uns detalls que permeten un coneixement profund del significat de cada una d’elles.